Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem. Dit kan zich uiten in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Er zijn verschillende vormen van oedeem namelijk:

Lymfoedeem:
Lymfoedeem kan ontstaan door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. In dit geval spreken we over secundair lymfoedeem. Ook kan een defect aan het lymfesysteem aangeboren zijn; dit wordt primair lymfoedeem genoemd.

Postoperatief en traumatisch oedeem
Dit is zwelling die ontstaat na een operatie (bijvoorbeeld na een totale knieprothese) of een zware kneuzing van het weefsel. Het vocht zit vaak lokaal rondom het aangedane gebied, maar kan zich ook uitbreiden in het gehele lichaamsdeel.

Veneus oedeem
Veneus oedeem is een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). De kleppen in de aderen werken niet meer optimaal waardoor de bloeddoorstroming en vochtafvoer belemmerd worden. Door de verhoogde druk en verslapping van de vaatwanden ontstaat er vocht in het weefsel. Deze vochtophopingen zijn met name zichtbaar rond de enkels en verergeren in de loop van de dag.

Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en is ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Bij lipoedeem trekken vetcellen vocht aan. Lipoedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en vetophoping, dat ontstaat in de (boven) benen en soms in de (boven)armen. Herkenbaar aan slanke enkels en taille met dikke benen/billen.

Lymfoedeem en kanker
Lymfoedeem kan ontstaan door de behandeling van kanker, door groei van de tumor in de lymfeklieren en door uitzaaiingen. Bij een operatie is het soms nodig om naast de tumor ook oksel- of liesklieren weg te nemen. Dit kan de afvoer van lymfevocht verminderen, waardoor het lymfevocht zich (afhankelijk van de behandelde plaats) ophoopt in een arm of been, de borst, de buikwand of de schaamstreek.

Ook bestraling (radiotherapie) kan lymfeklieren en lymfevaten zodanig beschadigen, dat het lymfesysteem minder goed werkt en de lymfe-afvloed moeilijker wordt.


Wat kan een gespecialiseerd oedeemtherapeut voor u doen?
Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel.

Een behandeling bestaat uit een combinatie van de volgende behandelingsmogelijkheden:

• Manuele lymfedrainage;

• Compressietherapie/zwachtelen;

• TEK/therapeutisch elastische (steun)kousen;

• Oefentherapie;

• Lymfetaping;

• Zelfmanagement.

Wilt u meer weten over oedeemtherapie en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met een van onze oedeemtherapeuten.