Niet Aangeboren Hersenletsel - NAH

NAH (niet aangeboren hersenletsel) is een verzamel naam voor verschillende aandoeningen. Jaarlijks krijgen in Nederland 130.000 mensen te maken met een vorm van NAH door bijvoorbeeld een hersenschudding (PCS), herseninfarct, tumor, hartstilstand of een hersenbloeding. Naar schatting leeft 3% van Nederland (+- 500.000 mensen) met de gevolgen van NAH.     

De gevolgen van NAH:

De gevolgen van NAH kunnen sterk varieeren maar we zien ook veel overeenkomsten. Mensen met NAH hebben met name last van:

- Problemen met krachtsvermindering en/of verminderde stabiliteit.
- Moeite met lopen
- sensibele stoornissen (verminderd gevoel in ledematen)
- Vermoeidheid
- Moeite met concentreren of focussen
- Langzamere en/of verminderde prikkelverwerking
- Problemen met het geheugen
- Problemen met praten en taal (afasie)

Specifieke gevolgen van NAH verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van onder meer de plaats van het letsel, de ernst van de beschadiging en de leeftijd waarop het letsel is ontstaan. Maar ook door persoonlijkheidskenmerken vóór het letsel en reacties van en aanpassingen in de omgeving. Let wel op, er zijn veel verschillen per diagnose. Zo zien we veel verschil per patient maar kunnen er ook veel klachten overlappen. Best ingewikkeld dus!

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Doordat de klachten zoveel per persoon kunnen verschillen vraagt de behandeling van NAH dan ook om een specialistische vorm van behandelen in teamverband. 

Zo'n samenwerking bestaat uit een gespecialiseerd team van therapeuten. De verschillende disciplines die je tegen kan komen tijdens je behandeling zijn: 

- Fysiotherapie: Vooral het fysieke gedeelte, namelijk kracht en conditie opbouwen, trainen arm-hand functie, weer leren lopen of fietsen. Samen kijken de met ergotherapeuten of eventuele hulpmiddelen ingezet kunnen worden

-Ergotherapie: het kijken naar ADL (Algemene dagelijkse Levensverichtingen), denk hierbij aan jezelf wassen en bezigheden in en rondom huis. Maar ook cognitieve trainingen, energieverdeling en kijken naar belasting/belastbaarheid

-Logopedie: een logopedist richt zich op het verbeteren van de spraak en weer veilig leren slikken

-Psycholoog: (Een neuro)psycholoog richt zich over het algemeen op de cognitieve- emotionele en gedragsmatige gevolgen van hersenletsel.

Bij Paramedisch centrum Eindhoven zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met NAH. Hierin werken wij als fysiotherapeuten samen met ergotherapeuten en een orthopedisch schoenmaker en hebben wij nauw contact met andere disciplines. Zo zorgen wij altijd samen voor een behandelplan op maat.

Nog vragen? Of wilt u weten wat wij voor u (of voor iemand die u kent) kunnen betekenen, twijfel dan niet en neem contact met ons op!

  1. https://richtlijnen.nhg.org/multidisciplinaire-richtlijnen/niet-aangeboren-hersenletsel-nah-en-arbeidsparticipatie