Manuele therapie Marsman


Aan de basis van de huidige Marsman methode staat de fysiotherapeut en manueel therapeut Jaap Marsman (1918-1992) die in de 70-er jaren van de vorige eeuw een eigen theorie ontwikkelde over beweging van het menselijk lichaam. In 1987 ontstond een splitsing in de toenmalige Marsman groep, waarbij één school de oorspronkelijke Marsman cursussen vervolgden (Manuele therapie Marsman). Een andere school ontwikkelde zich tot de huidige, en hier besproken, Marsman methode.

Theorie Marsman methode

Bewegen van een (menselijk) lichaam kan alleen wanneer er in het lichaam zelf vervorming plaats vindt. Die vervorming is te zien als het samentrekken van een deel van de lichaamsmassa (compressie), waardoor het andere deel van de massa uitwijkt (shift). De shift maakt dat uiteindelijk het hele lichaam in beweging kan komen. Door op deze manier naar beweging te kijken, kunnen massamechanische (d.w.z. bestaande natuurwetenschappelijke) regels en wetten gebruikt worden om bewegingen en afwijkingen hiervan te verklaren.

Voorkeurshoudingen en -bewegingen

Bij goed observeren van bewegingen van mensen blijkt dat er bijna altijd asymmetrisch bewogen wordt. In de loop van het leven ontwikkelen zich bovendien al vroeg voorkeurshoudingen en voorkeursbewegingen. Dat betekent dat de massavervormingen, zoals boven genoemd, ook asymmetrisch ontwikkeld zullen worden. Dit heeft gevolgen voor de uiteindelijke vorm en beweeglijkheid: die zullen zich ook asymmetrisch gaan ontwikkelen. Door het lichaam op te delen in gebieden die intern als een eenheid functioneren, is per regio te onderzoeken en te behandelen volgens het massamechanische model.

Onderzoek

Het onderzoek van de Marsman methode richt zich enerzijds op de ontwikkelde voorkeurshoudingen en -bewegingen per persoon, en anderzijds op de factoren die dit kunnen storen. Hiervoor zijn diverse testen ontwikkeld. Op deze manier ontstaat een basissjabloon van het functioneren van deze persoon. Hieruit kan afgeleid worden enerzijds waar iemand fysiek een goede aanleg voor heeft, anderzijds wordt een individuele benadering van de persoon met de klacht mogelijk.

Behandeling

Elk type behandeling kan toegepast worden: van oefeningen tot mobilisaties tot manipulaties. Het doel is: herstel van de voor deze persoon normale (voorkeurs)houdingen en bewegingen. Dat betekent dat de arts/therapeut zijn eigen technieken kan blijven gebruiken, die al bij andere scholen zijn aangeleerd. Typische behandeltechnieken uit de Marsman methode zijn de compressie-shift technieken: mobilisaties waarbij actief of passief druk op een bepaald deel van het lichaam wordt uitgeoefend, en waarbij een ander deel een uitwijkbeweging gaat maken. Dit wordt vaak gecombineerd met ademhalingstechnieken.

Individuele benadering

Uit de theorie van de Marsman methode volgt dat het menselijk lichaam zich (links-rechts) asymmetrisch ontwikkelt. Tussen personen kunnen grote verschillen zijn. Het is nu mogelijk om te voorspellen aan de hand van de testen hoe het lichaam zich zal ontwikkelen of zich ontwikkeld heeft. Dat geeft een prima referentiekader om bijvoorbeeld links-rechts verschillen in beweeglijkheid of stand te interpreteren: is deze bevinding voor deze persoon een normale bevinding, of is het juist erg storend. Het geeft een andere basis voor de individuele benadering van klachten dan de traditionele symmetrische norm opvattingen.

Na polsbreuk snel geholpen en met resultaat. Kan weer golfen zonder al te veel pijn.

Geplaatst op 7 juni 2018

Het bevalt goed hier! Erg tevreden!

Geplaatst op 7 juni 2018

Ik kon dezelfde dag terecht en ze hebben mooie folders over hun behandeling

Geplaatst op 6 juni 2018

Leuke prettige sfeer. Leuke oefengroep. Ik beveel deze praktijk al heel lang aan bij anderen.

Geplaatst op 6 juni 2018

heel fijne praktijk ze zijn zeer flexibel.en goede ervaring.

Geplaatst op 28 mei 2018

je wordt er met respect als mens behandeld. Het zijn zeer professionele therapeuten die met zorg te werk gaan. Nemen ook de benodigde tijd voor je als je met nog meer klachten komt. Goede…

Geplaatst op 18 mei 2018

er wordt goed gekeken naar de situatie en vervolgens een passend plan gemaakt.

Geplaatst op 14 mei 2018

Werd behandeld door José Baken voor hielspoor met schokwave therapie.Het was een hardnekkige blessure.Na 8 behandelingen is de pijn toch een stuk minder.Ben erg tevreden over de toch wel pittige…

Geplaatst op 14 mei 2018

Heb op aanraden van een fysiotherapeute 4 shockwave behandelingen gehad voor het laatste hardnekkige restje pijn als gevolg een tennisarmblessure die al erg lang duurde. Het resultaat is…

Geplaatst op 6 april 2018

Kon snel terecht voor de behandeling van mijn klachten. Een van de weinige fysiotherapeuten die shockwave therapie aanbied zonder daarvoor toeslagen op de behandelkosten te berekenen.

Geplaatst op 4 april 2018

Snel en perfect geholpen!

Geplaatst op 29 maart 2018

Iza Rooijakkers, fysiotherapeut, heeft mij zeer deskundig behandeld voor hielspoor aan mijn beide voeten. Een pijnlijke ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet. Met shockwave…

 Geplaats op 14 november 2017

Prettig contact met Iza. Ze keek niet alleen naar de klacht maar legde verbanden naar de oorzaken. Ze heeft me hier erg mee geholpen.

Geplaats op 3 september 2017

Makkelijk om een afspraak te maken. Ik ben zeer tevreden over de behandelingen.

Geplaats op 11 augustus 2017

Na ernstige ziekte en totale uitputting heeft mevrouw José Baken mij met meer dan 100% inzet weer zo ver weten te brengen dat ik lichamelijk niet meer afhankelijk ben van derden. Op alle fronten een…

Geplaatst op 5 juli 2017

Ik had hielspoor en heb een afspraak gemaakt voor shock wave, kon dezelfde week al terecht waar ik heel blij mee was.Na 2 behandelingen was de pijn al bijna weg ben nog nooit zo blij geweest.Zeer…

Geplaatst op 1 juni 2017

Zeer deskundig, hebben mij altijd prima geholpen. Ben heel tevreden over deze praktijk en ik vind Jose een prima therapeute en ze doet heel veel voor je als je  zelf niet meer weet hoe alles…

Geplaatst op 24 mei 2017

Ik heb shock wave therapie gehad voor mijn voet klachten en was er binnen drie keer vanaf goeie behandeling aardig personeel was zeer tevreden.

Geplaatst op 22 april 2017

Ben nog bezig met de behandeling maar zie ook al vooruitgang. Kon erg snel terecht. Aardige behandelaar Isa en erg fijn dat er meteen naar de oorzaak van werd gekeken.

Geplaatst op 18 april 2017

Goed onderzoek, goede uitleg, goede behandeling, nog niet eerder meegemaakt!

Geplaatst op 17 januari 2017

De behandelingen zijn prima. Ze stellen je op je gemak en doen alles met veel aandacht. Zeer vriendelijk zijn ze allemaal.

Geplaatst op 19 oktober 2016

Maak een afspraak

© Copyright 1993 – 2018 | Paramedisch Centrum Eindhoven.